КРИЗАТА В ТИГРАЙ И ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА АВТОКЕФАЛНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В РЕГИОНА

0

От Хабтом Йоханес

Продължаващата война в Тиграй, люлката на етиопското православно християнство Tewahdo, може да доведе до поредното разделяне на етиопската православна църква Tewahd; този път с една етиопска православна църква Tewahdo базирана в Амхара и друга православна църква Tewahdo в Тиграй, отслабвайки допълнително по този начин втората по големина православна църква след Руската и най-голямата църква принадлежаща на Древноиточните църкви.  Първото разделяне на етиопската православна църква Tewahdo е извършено през 1994 г., когато Еритрейската православна църква Tewahdo получи автокефалия от покойния папа Шенуда III след независимостта на Еритрея от Етиопия на 24 май 1993 г. (Stéphan, Bonacci, & Persoon, 2014). Ако Тиграй избере да се отдели от Етиопия и създаде своя собствена независима национална държава като Еритрея, тогава Александрия няма друг избор, освен да предостави автокефалия на православната църква Tewahdo на Tиграй. И двата варианта, автокефалия или продължение на църквата като част от Етиопския синод, водят до огромни предизвикателства.

По ирония на съдбата настоящата етиопска криза започна да се появява през април 2018 г., като Абий Ахмед Али стана министър -председател [1] на втората по население африканска държава след Нигерия. Веднага след като Абий Ахмед взе властта, той освободи всички политически затворници и даде амнистия на всички недоволни изгнаници за да се върнат в Етиопия, включително опозиционните групи и техните медии, които бяха разположени в Европа и САЩ. Някои от тези етиопски опозиционни групи имаха армията си в съседна Еритрея. След като Абий Ахмед и президентът на Еритрея Исаяс Афверки подписаха мирно споразумение в столицата на Еритрея Асмара на 9 юли 2018 г., осем бунтовнически групи се завърнаха в Етиопия. Освен това Ахмед отиде в САЩ, за да убеди патриарха Абуна Меркурий (от Амхара) и неговия синод да се върнат у Етиопия след 27 години в изгнание и да се помирят с Етиопския синод и патриарха Абуна Матиас. Всичко това имаше като последствие Абий Ахмед да получи Нобела за мир през 2019 г. Въпреки това, Тиграйският народен фронт за освобождение, който е доминирал в Етиопия през последните 27 години, почувства още по-отчужден заради скоростта на промените

По-голямата част от около 70 милиона Tewahdos[2] принадлежат към етническите групи на Амхара (около 30 милиона) и на Тиграяни (девет милиона). Около три милиона от шестте милиона еритрейци също са вярващи на същата православна църква Tewahdo. Въпреки политическите и етническите различия, духовници от Амхара, Тиграй, и Тиграяни живеят и служат заедно в манастири и църкви в Еритрея, в Тиграй, в Иерусалим и в други части на Етиопия. Всички те владеят богослужебния език Геез, дори и да не владеят езиците на другите  етнически общности. В диаспора през цяла Европа и САЩ се наблюдава едно и също единство между вярващите и духовенството на трите етнически групи: основите на Tewahdo. Освен религията Tewahdo и трите етнически групи са свързани исторически, културно и езиковo[1]. Въпреки това, във времената на политическа криза и войни, каквито сме свидетели от ноември минлата година, етническата принадлежност нарушава религиозното единство на Tewahdo.

Когато Тигрейският народен фронт за освобождение пое властта през 1991 г., прекратявайки доминиращите от Амхара последователни правителства от 1865 г., замени патриарха Абуна Меркурий (Амхара) с покойния учен на Принстън Абуна Павлос (Тиграй), който го наследи Абуна Матиас през 2013 г, също с тиграйски произход. Абуна Меркурий избяга в САЩ и създаде етиопска православна църква Tewahdo в изгнание. Премиерът Абий Ахмед помири и двамата през август 2018 г., и оттогава етиопската православна църква Tewahdo се ръководи от двама патриарси. Когато напрежението между Абий Ахмед и неговия бивш доминиращ коалиционен партньор Тиграйския народен фронт за освобождение, достигна точката на кипене, Абуна Матиас отиде в столицата на Тиграй, Мекеле заедно с 52 представители на различни религиозни групи за да посредничи за помирение. Като този опит се провали, етиопското правителство обвини Тиграйският народен фронт за освобождение за превантивна атака срещу етиопските сили, разположени в Тиграй. Тогава етиопските федерални въоръжени сили, с подкрепата от специалните сили на Амхара от Амарха (една от десетте етнически федерални щати на Етиопия в съседство с Тиграи), Еритрейски въоръжени сили и дронове от Обединените арбаски емирства, започнаха опустошителна война срещу Тиграи. Първоначално Абуна Матиас подкрепи войната, наречена „Операция закон и ред“.

Въпреки това през май тази година Абуна Матиас е излъчвал тайно видеопослание от Етиопия, в което недвусмислено осъжда войната срещу Тиграй като геноцид. Той призова международната общност незабавно да се намеси и да спаси Тиграи. Доста различни манастири и църкви в Тиграи са били повредени. Неизвестен брой религиозни водачи са били или убити, или са избягали от Тиграй. В това интервю патриархът казва, че многократно се опитва да изрази възражението си срещу „безпрецедентното варваство“ в Тиграй, но е бил цензуриран и заглушен. След като видеопослание се разпространи, Етиопският православен синод заяви, че видеото на Абуна Матиас не представлява мнението на църквата; видеопосланието обаче оказа силно въздействие както върху Етиопия, така и върху диаспората. Поддръжниците, на войната обвиниха Абуна Матиас, че е агент на Тиграйския народен фронт за освобождение, докато тиграйският народ приветства видеото като „по -добре късно, отколкото никога“. Във Филаделфия едиа етиопска православна църква, Tewahdo промени името си в Тиграйската православна църква Tewahdo. В Европа духовници от Тегару се организират, за да създадат отделна тиграйска църква.

В много аспекти една автокефална тиграйска православна църква Tewahdo ще означава смъртта на етиопската православна църква Tewahdo. Официалното звание на патриарха е „Патриарх и Католикос на Етиопия, архиепископ на Аксум и Ихеге на Престола на Свети Таклехайманот“. Аксум е името на древната империя, където християнството се разпространява през IV в. етиопските и еритрейските Tehwados вярват, че Ковчегът на завета с оригиналните каменни скрижали се пази в Св. Мария от Сион в Аксум (Hancock, 1993), където етиопските царе са се ръкоположили от IV в. до управлението на последния император Хайле Селасие, което приключи през 1974 г. Етиопия официално стана светска държава но влиянието на Етиопската православна църква в обществото и в правителството остава силно. Храм Tewahdo в Етиопия, Еритрея и в диаспора се обявява официално за храм, след като получава копие на Ковчега на завета с името на светец покровител; в Геез е наречен Табот (Amsalu, 2015). Тиграй също е мястото на деветте светци от Сирия, които са разпространили монашество там и през останалата част на Етиопия и Еритрея.

Притежава ли църквата Tewahdo духовната и институционалната сила за да надхвърли етнополитическите разделения на Етиопия, Тиграй и Еритрея и да се възстанови като едно семейство вярващи, които споделят повече от навременните географски и политически сътресения в региона? Въпреки огромната трагедия в Тиграй, духовниците от Амхара, Тегару и Еритрея са изучавали, извършили литургични служби и са служили общностите един на друг. Те са благословили сватби от смесени бракове на етиопци, еритрейци и тегару; кръстели са деца от смесени бракове; и извършили погребения в Етиопия, Еритрея, Тиграй и в диаспората. Огромната трагедия в Тиграй изисква от всички да се взират в душата си и по -специално това трябва да го направи църквата Tewahdo.


Допълнителна Библиография

Amsalu, T. (2015). The Ethiopian homily on the Ark of the Covenant : critical edition and annotated translation of Dersanä Ṣeyon: Leiden, Netherlands. Boston, Massachusetts : Brill.

Hancock, G. (1993). Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant: Simon and Schuster.

Stéphan, A., Bonacci, G., & Persoon, J. (2014). The Ethiopian Orthodox Tewahedo Church and the Eritrean Orthodox Tewahedo Church. In Eastern Christianity and Politics in the Twenty-First Century (pp. 532-554): Routledge.

[1]Роден от баща от етническа група на Оромо и майка православнa Tewahdo от Амхара Абий Ахмед е активен член на Евангелската Петдесятна църква в Етиопия. Центърът на етиопската религиозна и политическа власт винаги е бил в ръцете на Тигряните (народът на федералния щат Тиграй) и Амхара (народът на федералния щат Амхара), членове на православната църква Tehwado; осем и тридесет милиона съответно. Бащата на покойния император Хайле Селасие е принадлежил на етническа група Амхара и майка му на Оромо.

[2]Етиопската църква включва в наименованието си думата tewahedo, от езика Геез, означаваща „единство“ и изразяваща вярата на църквата в миафизтство.

[3]Езикът на Амхара е амхарски, езикът на Тиграите или Тегару от Тиграй е Тигринският, подобно на Тиграите в Еритрея. Еритрея има девет националности, от които Тиграите е най -голямата. И трите са семитски езици, произхождащи от Геез.


С произход от столицата на Еритрея Асмара, Хабтом Йоханес е холандски журналист и докторант във факултета по философия, теология и религиозни изследвания на университета Радбауд в Неймеген. Като част от проекта на Европейския съвет за научни изследвания “Rewriting Global Orthodoxy: Oriental Christianity in Europe between” 1970 and 2020,” [Преразглеждане на глобалното православие: Древноизточното християнство в Европа между 1970 и 2020] Йоханес изучава текстовите практики на еритрейските и етиопските православни християни Tewahdo в Европа през последните 50 години.