Ο Θεός και οι εκλογές: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας

0

Από τον αιδ. Δρ. John A. Jillions

...

Τα παιδιά σας έχουν ακούσει πολλά για τις εκλογές στο σχολείο, στην οικογένειά σας, μεταξύ φίλων, στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση. Τι μπορείτε να τους εξηγήσετε ως χριστιανοί γονείς, ιερείς ή δάσκαλοι; Ενδιαφέρεται ο Θεός για τις εκλογές; Ακολουθούν ορισμένες σκέψεις για να σας βοηθήσουν στον διάλογο μαζί τους.

Η απάντηση είναι ναι, ο Θεός ενδιαφέρεται για τις εκλογές, επειδή οι εκλογές αφορούν τους ανθρώπους και ο Θεός νοιάζεται για όλα όσα συμβαίνουν στους ανθρώπους. Στις εκλογές επιλέγουμε ηγέτες, οι οποίοι κυβερνούν και φροντίζουν για τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα μας. Ο Ιησούς είπε ότι ο Θεός δεν ξεχνάει ούτε το μικρότερο σπουργίτι. Αν ο Θεός νοιάζεται τόσο για το μικρότερο πτηνό, σκεφτείτε πόσο πολύ φροντίζει για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. «Όσο για σας, ο Θεός έχει μετρημένες και τις τρίχες της κεφαλής σας» (Μτ. 10:30). Τόσο μεγάλη είναι η αγάπη του Θεού για εμάς.

Όλοι μας είμαστε παιδιά του Θεού· όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, είτε ζούμε στην Κίνα, στο Μεξικό, στον Καναδά ή στις Η.Π.Α, είμαστε όλοι παιδιά του Θεού. Ως εκ τούτου όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο είναι αδέλφια μας.

Ο Θεός νοιάζεται για τον κόσμο και για όλους εμάς που ζούμε στην δημιουργία του. Επίσης νοιάζεται για το πώς φροντίζουμε τον κόσμο που μας έχει δωρίσει, γι’ αυτό τον λόγο οι εκλογές είναι ένα σημαντικό γεγονός. Επιλέγουμε άτομα, τα οποία θα μας αντιπροσωπεύσουν. Μπορεί να μην είμαστε εμείς ο Πρόεδρος, ο βουλευτής, ο γερουσιαστής ή ο κυβερνήτης, αλλά εκλέγουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι θα ασκήσουν σημαντικά καθήκοντα, ούτως ώστε να καθοδηγήσουν τη χώρα μας και να φροντίσουν για τον κόσμο, τον οποίο όλοι μας μοιραζόμαστε. Ο καθένας μας έχει τα δικά του συμφέροντα, αλλά επιλέγουμε ανθρώπους, που θα δράσουν γι’ αυτό που ονομάζεται «κοινό καλό»: στην γειτονιά, στην πόλη, στην πολιτεία, στην χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο που μοιραζόμαστε με τον πλησίον μας. Εκλέγουμε ανθρώπους, οι οποίοι νοιάζονται για το κοινό καλό όλων.

Μια μέρα θα μπορείτε και εσείς να ψηφίσετε. Πως θα πάρετε αυτή την απόφαση, ειδικά ως Χριστιανοί ; Ο καθένας έχει έναν διαφορετικό τρόπο λήψης αποφάσεων, αλλά ως Χριστιανοί πρέπει να αναρωτηθούμε «τι είναι σημαντικό για τον Θεό;»

Για να αντιληφθούμε τι είναι σημαντικό για τον Θεό, μπορούμε να διαβάσουμε το Ευαγγέλιο και να παρατηρήσουμε τα λόγια και τις πράξεις του Ιησού. Καταρχάς, ο Ιησούς έχει επισημάνει ποιες είναι οι δύο σπουδαιότερες εντολές. Πρώτον, «Να αγαπάς τον Κύριο το Θεό σου μ’ όλη την καρδιά σου, μ’ όλη την ψυχή σου, μ’ όλο το νου σου και μ’ όλη τη δύναμή σου.» (Μκ. 12:30) και δεύτερον: «Να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου» (Μκ. 12:31). Αν θέλουμε να ανακαλύψουμε το βαθύτερο νόημα της αγάπης για τον πλησίον, τότε μπορούμε να εντοπίσουμε στα Ευαγγέλια πολλά παραδείγματα για το τι ακριβώς εννοεί ο Ιησούς με αυτή την εντολή.

Ο Ιησούς νοιάζεται για τα παιδιά.
Για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν.
Για τους φτωχούς.
Για τους φυλακισμένους.
Για όσους δεν έχουν να φάνε.
Για όσους δεν έχουν στέγη.
Για τους αδικημένους.
Για τους φοβισμένους.
Για τους περιθωριοποιημένους.
Και φροντίζει πάντα να υπερασπίζεται την αλήθεια ενάντια σε κάθε τραμπούκο.

Όλα αυτά για τα οποία νοιάζεται ο Ιησούς θα πρέπει μας εμπνεύσουν να ψηφίσουμε ορθά όταν επιλέγουμε ποιον να εκλέξουμε. Ασφαλώς, δεν συμφωνούν όλοι οι χριστιανοί μεταξύ τους για τον τρόπο επίλυσης των παραπάνω ζητημάτων, γι’ αυτό διεξάγεται δημόσιος διάλογος, μεταξύ όλων των καλοπροαίρετων ανθρώπων στις εκκλησίες μας. Ορισμένοι θα υποστηρίξουν έναν συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης και θα κρίνουν ότι αυτός ο υποψήφιος είναι καλύτερος από τον άλλον. Αναμφίβολα, κανένας υποψήφιος δεν είναι τέλειος, αλλά όταν ψηφίζουμε πρέπει να σκεφτόμαστε τι είδους κόσμο θέλει ο Θεός. Τι είδους κόσμο θα ήθελε να μας βοηθήσει να χτίσουμε; Και ποιος υποψήφιος είναι κοντύτερα σε αυτόν τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε;

Αυτά τα σημεία για έναν διάλογο με τα παιδιά σας δεν θα δώσουν απάντηση σ’ όλα τα ερωτήματα τους, αλλά ίσως είναι μια καλή αρχή.


Ο αιδεσιμολογιώτατος Δρ. John A. Jillions είναι ιερέας στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος (Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική-OCA) στο Μπρίτζπορτ, του Κοννέκτικατ.