ХИТЛЕР И ПУТИН: 1938 И 2022 Г.

0

Пол Гаврилюк (Paul Gavrilyuk)

Хитлер произнася речта си в германския Райхстаг на 12 септември 1938 г., няколко седмици преди германските танкове да преминат германско-чешката граница и да нахлуят в Чехословакия. Путин произнася речта си пред руската нация на 21 февруари 2022 г., докато нарежда на руските танкове да пресекат границата на Русия с Източна Украйна.

Като основна причина за нахлуването Хитлер посочва нарастващите оплаквания на малцинството от три и половина милиона германци в Чехословакия. Путин често посочва предполагаемото потисничество на рускоговорящите в Украйна като основна причина за инвазията през 2014 г. и отново през 2022 г. Аз самият съм рускоговорящ украинец. От личен опит знам, че твърдението на Путин е лъжа. Украйна е двуезична страна, в която руският език е почти толкова разпространен, колкото и украинският. Рускоговорящите в Украйна имат по-широки политически права от украиноговорящите в Русия на Путин.

Докато Хитлер се е оплаквал от предполагаемото потисничество на германското малцинство в Чехословакия, той вече беше започнал преследването на евреите в Германия. Всъщност първите концентрационни лагери се появяват още през 1933 г. и са публикувани 400 постановления и наредби за ограничаване на обществените и личните права на евреите. Докато Путин разпространяваше лъжи за потискането на рускоговорящите в Украйна, той започна да потиска и брутално да преследва кримските татари веднага след незаконното анексиране на Крим през 2014 г. За преследването на татарите има богата документация.

В речта си Хитлер поставя под въпрос съществуването на чехите като нация, като говори за „така наречената чешка нация“ и обвинява Версайския договор (1919 г.), че е създал „ненормалната държава Чехословакия“. Подобно на Хитлер, Путин твърди в речта си, че „Украйна никога не е имала традициите на истинска държава“ и приписва създаването на нация, съществувала векове преди създаването на Москва, на „болшевишка, комунистическа Русия“. С други думи, Хитлер се отказва от държавността на Чехословакия, и като него стратегията на Путин по отношение на Украйна е много подобна . И двамата бяха подкрепени от огромното мнозинство от населението на страната си, но и двамата имат „полезни идиоти“ в чужбина, които са готови да повярват на глупостите им.

Основната причина за недоволството на Хитлер е било поражението и унижението на Германия след Първата световна война (1918 г.). Дълготрайното недоволство на Путин е мирното разпадане на Съветския съюз през 1991 г., което той скандално определи като „най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век“. Путин вярва, че някаква версия на Руската империя все още може да бъде възстановена, а непосредствената му цел е нахлуването в Украйна. Съществуват обаче основателни причини да се смята, че той няма да спре с Украйна.

Речта на Хитлер включва следното обещание: „Обявих, че границата между Франция и Германия е окончателна.“ По-нататък той е твърдил, че „Германия няма интереси на Запад, а нашата западна стена е завинаги границата на Райха на Запад“. Сега вече знаем къде свърши всичко. Трябва да се отбележи, че Путин не дава никакви гаранции относно целостта на границите на съседните държави, особено на балтийските страни и Полша. Постиженията на Путин досега говорят сами за себе си: той наруши границите на Молдова в Приднестровието (1992 г.), анексира два региона на Грузия (2008 г.) и почти една седма от Украйна (2014 г., завършено през 2022 г.).

Мюнхенското споразумение на 30 септември 1938 г. принуждава Чехословакия да отстъпи голяма част от територията си и дава на Хитлер разрешение да окупира предимно немскоезичните райони на страната. Въпреки това опитът на европейските велики сили да изглаждат Фюрера обаче само го насърчава да стане още по-агресивен. По същия начин споразуменията на Минск от 2015 г., които като цяло бяха неизгодни за Украйна, позволиха на Кремъл да използва прекъснатия конфликт като средство за дестабилизиране на Украйна. Позволявайки на руските танкове открито да навлязат на територията на Източна Украйна, Путин отменя всички предишни споразумения за зачитане на териториалния суверенитет на Украйна, включително тези, сключени в Минск.

Хитлер е действал като диктатор, отъждествявал се е с германската нация и е изисквал жертви от германците. Путин е непоклатим и ще се превърне в диктатор по логиката на войната, на която се противопоставя останалата част от света.

По време на Втората световна война Украйна, Беларус и Полша са станали „окървавените страни“,които са понесли най-много загуби на глава от населението. Ако Путин се насочи към Киев, повтаряната от президента Байдън фраза, че НАТО ще защитава военно само собствените си съюзници, няма да е достатъчна, за да спре конфликта. През 1938 г. никой не е могъл да предвиди, че анексирането на Австрия и окупацията на Чехословакия ще доведат до война, която ще отнеме живота на 75, а може би и на 80 милиона души. Аналогично, анексирането на Крим и окупацията на Източна Украйна от страна на Путин може да доведе до най-голямата геополитическа катастрофа на нашия век. Ще помогнат ли уроците от Втората световна война на света да разбере и предотврати тази катастрофа?


Пол Гаврилюк е ръководител на катедрата по богословие и философия „Тома Аквински“ в университета „Сейнт Тома“ в Сейнт Пол, Минесота.